Na een heleboel boetes en veel met de handen in het haar zitten, heeft het Europese Parlement twee nieuwe wetten aangenomen die de macht van Meta (Facebook) en Google moet beperken en de bescherming van burgers moet vergroten. Maar wat ga jij daar concreet van merken? Meer dan je zou verwachten.
Het gaat om twee wetten: enerzijds de Digital Services Act, anderzijds de Digital Markets Act. Ze zijn er compleet op gericht om de grote social media- en techbedrijven wat minder machtig te maken, want inmiddels is zijn veel grote gedeeltes van het internet compleet ‘van’ bedrijven zoals Meta (dat de eigenaar is van Facebook, WhatsApp en Instagram) en Google. Om ze te beperken, maar vooral om jouw ervaring prettiger en beter beschermd te maken, zijn de twee wetten aangenomen.

Digital Services Act
De Digital Services Act lijkt een klein beetje op de GDPR, bij ons bekend als de AVG (Algemene Verordering Gegevensbescherming). Het gaat voornamelijk om de cookies die websites gebruiken om je internetgedrag in de gaten te houden. Je hoeft hiermee niet in te stemmen, want sites zijn verplicht om een cookiemelding op hun site te zetten waarin je kunt kiezen waarmee je akkoord gaat. Volgens de nieuwe Digital Services Act moeten die cookiemeldingen veel duidelijker zijn, want nu zijn ze te ingewikkeld. Kortom, er worden regels gemaakt om die cookiemelding wat meer homogeen te maken.

Zijn er advertenties te vinden op een site, dan moet hierbij worden vermeld wie de aanbieder van de advertentie is, waarom ze worden getoond en moet er een optie komen voor gebruikers om geen gepersonaliseerde advertenties meer te krijgen.